Bazilika sv. Petra

Bazilika sv. Petra najveća je crkva na svijetu po broju vjernika koje može primiti, a vrlo vjerojatno i najljepša. Sigurno vas sada zanima koja li je to crkva veća?! :) Odgovor je bazilika Notre-Dame de la Paix u Yamoussoukrou u Obali Bjelokosti, pri čijoj je gradnji crkva sv. Petra služila kao predložak! Ipak, bazilika sv. Petra u Rimu i dalje je najveća ako se računa samo površina zatvorenog prostora.
Bazilika sv. Petra Bazilika sv. Petra

Sagrađena je po naredbi prvoga kršćanskog cara, Konstantina, na simboličkom mjestu - mjestu gdje je pokopan apostol Petar, prvi papa. Crkva je dovršena sredinom 4. stoljeća.

Potaknut lošim stanjem bazilike, sredinom 15. stoljeća papa Nikola V. započeo je obnovu, koja je uključivala i proširenje same bazilike. No, umro je prije dovršetka, što je zaustavilo radove. Tek je Julije II. 1506. uposlio Donata Bramantea, za radove na, kako će se kasnije pokazati, tada najvećoj crkvi na svijetu. Bramante se pokazao autorom idejnog rješenja, jer je ubrzo umro, a rad su nastavljali mnogi veliki umjetnici. Rafael je za sobom ostavio prekrasne freske, Michelangelo Buonarroti projektirao je velebnu kupolu, dok je Maderno autor pročelja. Radovi su konačno dovršeni krajem 16. stoljeća.

150 godina truda rezultiralo je brojnim veličanstvenim umjetničkim djelima, kao što su Michelangelova Pieta, te brojna Berninijeva djela, poput Baldahina - najvećeg brončanog umjetničkog djela na svijetu. Ispod baldahina nalaze se papinski oltar i grob sv. Petra.

Sva blaga bazilike možete besplatno razgledati, a ako vam ni to nije dovoljno, uspnite se na kupolu, s koje se Rim pruža kao na dlanu, a za vedra dana se čak vidi i tridesetak kilometara udaljeno more! Ulaz na kupolu nije besplatan, ali je vrijedan svakog eura. Do vrha se možete uspeti samo stubama ili kombinacijom vožnje liftom i pješačenja. No, ako ćete se koristiti liftom, koji se nešto malo dodatno naplaćuje, morat ćete se uspeti uza 323 stube, ali ćete napor na vrhu sigurno brzo zaboraviti ;)

Inače, crkva je toliko velika da odjednom može primiti 60 tisuća ljudi!

I još samo jedna napomena - bazilika sv. Petra nije papina katedrala. Naime, s obzirom da je papa ujedno i biskup Rima, njegova je katedrala bazilika sv. Ivana Lateranskog.

Provjerite cijene smještaja u Vatikanu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti