Trg sv. Petra

Trg sv. Petra nastao je kao rezultat želje da se uobliči prostor ispred veličanstvene Bazilike koja dominira prostorom.
Trg sv. Petra Trg sv. Petra

Projektirao ga je veliki Bernini, a dovršen je u svega deset godina (1657. - 1667.) prema odluci pape Aleksandra VII. To je i razlog zašto njegovo ime te grb možete vidjeti na više mjesta na Trgu.

Trg sv. Petra okružuju kolonade sastavljene od 284 dorska stupa poredanih u četiri reda, a na kolonadama je pak 140 statua svetaca. Zanimljivo je da na sredini Trga postoje dva mjesta odakle te iste kolonade možete vidjeti kao da su sve u jednom redu! Nalaze se između obeliska i svake fontane, a označena su bijelim mramornim pločama na kojima stoji natpis 'Centro del Collonato'. Zanimljivo je i da kada kolonade gledate s kupole Bazilike sv. Petra, izgledaju kao 'ruke' koje grle svoj narod, što i je bila projektantova namjera kako bi dočarao poslanje današnje Crkve!

Nasred Trga nalazi se egipatski obelisk, koji potječe još iz 13. stoljeća prije Krista! U Rim ga je doveo 'ludi' car Kaligula u 1. stoljeću, dok je na današnje mjesto postavljen u 16. stoljeću tijekom pontifikata pape Siksta V.

S lijeve i desne strane obeliska nalaze se fontane, koje uvelike pridonose simetričnosti trga. Na sjevernoj strani Trga (desna, ako stojite tako da je Bazilika sv. Petra ispred vas) nalazi se starija od njih, Madernova fontana. Bernini je u sklopu oblikovanja simetričnoga trga dobio zadatak napraviti još jednu fontanu, što je i učinio, pa se tako na južnoj strani (lijeva) danas nalazi fontana vrlo slična Madernovoj.

Prije nego napustite ovo predivno mjesto, nemojte zaboraviti poslati razglednicu iz Vatikanske pošte, za koju kažu da je brža i pouzdanije od rimske, a i lijepo je imati pečat najmanje države na svijetu! Pošta se nalazi na jugozapadnom dijelu Trga (gore-lijevo, ako je Bazilika sv. Petra ispred vas).

Odmah do nalazi se i turistički informacijski ured, a ako produljite malo ravno, vidjet ćete i živopisnu Švicarsku gardu koja čuva stražu ispred Slavoluka zvona. To je odlična prilika za zanimljivu fotografiju, ali nemojte biti jedni od onih turista koji, obično nakon izlaska iz Bazilike, poneseni trenutkom krenu prema 'Švicarcima' želeći stati pokraj njih i slikati se :) Naime, to nije moguće, pa ćete u tom slučaju biti zamoljeni da se udaljite. Švicarsku gardu možete vidjeti i kod Brončanih vrata (iz daljine, odmah nakon što prođete sigurnosnu provjeru za ulaz u Baziliku) te 50-ak metara prije sjevernog ulaza na Trg sv. Petra (nalaze se s desne strane kada prilazite Trgu).

Provjerite cijene smještaja u Vatikanu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti