Objavljeno 26.02.19. 11:12

Jesu li u cijene letova iz zračne luke Sarajevo uključene naknade/takse?

Vrste naknada/taksi

Zračne luke i državna tijela korisnicima usluga zračnog prijevoza naplaćuju različite naknade, koje se često zajednički svrstavaju pod naziv 'takse'. Kada je riječ o zračnoj luci Sarajevo, postoje dvije različite naknade:

1. Putnički servis

Ova se naknada obračunava samo za putnike u odlasku i trenutačno iznosi 18 EUR ili 35 KM. Novac prikupljen od putničkog servisa prihod je Međunarodnog aerodroma Sarajevo i koristi se za unaprjeđenje putničke infrastrukture i poboljšanje usluga koje ta zračna luka nudi.

2. Naknada za unaprjeđenje zračnog prometa u Federaciji BiH

I ova se naknada obračunava samo za putnike u odlasku i trenutačno iznosi 20 KM, a prikupljen novac prihod je Federacije BiH.

Iako se radi o različitim naknadama, za putnike nema razlike u postupku plaćanja, jer ih plaćaju prijevoznici. Drugim riječima, takse su uključene u cijenu karte koju kupujete, a prijevoznici iz prikupljenog iznosa plaćaju takse.

Uključuju li cijene koje prikazujete takse?

Cijene koje se kod nas prikazuju cijene su koje preuzimamo od ponuđača, odnosno prijevoznika i/li internetskih agencija. Dakle, kada kod nas pretražujete jeftine letove iz Sarajeva, u cijenu su uključene i takse. Također, nakon što vas preusmjerimo na stranice ponuđača i prije nego što platite karte, moći ćete vidjeti sve detalje o tome što je uključeno u cijenu.

Postoje li neke druge naknade?

Eventualni dodatni troškovi odnose se na dodatne usluge koje biste možda željeli koristiti, poput odabira određenog sjedala ili prijevoza veće prtljage. Primjerice, najjeftinije tarife obično uključuju ručnu ('malu') prtljagu, dok se predana ('velika') prtljaga dodatno plaća. Točna cijena predane prtljage ovisi o prijevozniku, liniji i razdoblju u godini i navedena je na stranicama ponuđača.