Objavljeno 26.07.08. 19:47

Najljepše gradske jezgre RH - Zadar

Zadar je grad bogat spomeničkom baštinom svjetskog značaja, a koju možemo vidjeti na svakom koraku. Rimski forum, crkve sv. Donata, sv. Stošije, zidine s gradskim vratima te brojne palače i trgovi, samo su dio onoga što je na svome poluotoku zadarski Stari grad 'skupio' kroz više od tri tisuće godina dugu povijest.
Zadar - Crkva sv. Donata Zadar - Crkva sv. Donata

Simbol grada, a ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka je crkva sv. Donata, izvorno zvana crkva sv. Trojstva. Karakterističnog cilindričnog oblika i izrazite visine (27 metara), za to je vrijeme bila pravi građevinski pothvat.

Ispod temelja crkve sv. Donata i Biskupske palače, proteže se pločnik glavnog trga iz rimskih vremena - Forum. To je najveći prostor (90 x 45 m) takve vrste na istočnoj strani Jadrana. Utemeljitelj mu je bio prvi rimski car Augustin o čemu svjedoče dva natpisa u kamenu iz 3. stoljeća, kada je gradnja i završena. Danas je sačuvan samo originalni pločnik i stepenice te dva ukrasna, monumentalna stupa od kojih je jedan na izvornom mjestu.

Od Foruma do Narodnog trga vodi Kalelarga ili Široka ulica, glavna i najpoznatija zadarska ulica, koja se proteže u smjeru istok-zapad. Tu se nalazi Hrvatska kazališna kuća, a na Narodnom trgu Gradska loža, crkvica sv. Lovre (najstariji objekt na Trgu iz 11. stoljeća), zgrada Gradske straže i, nešto podalje, palača Ghirardini.

Brojne su crkve na ovom prostoru, od kojih treba spomenuti zadarsku katedralu sv. Stošije, prepoznatljivu po svome zvoniku, koji dominira cijelom gradskom panoramom. Tu su i crkve sv. Krševana (zaštitnika grada), sv. Šimuna (gdje se čuva pozlaćeni kovčeg sv. Šimuna, najvrjedniji spomenik zlatarskog umijeća u Hrvatskoj), sv. Dominika (u čijem sklopu je bilo i prvo sveučilište, koje se spominje krajem 14. stoljeća) i sv. Frane (gdje je sklopljen glasoviti Zadarski mir).

Od svjetovnih spomenika kulture najznačajniji su Providurova palača te palače Grisogono, Nassis i Petrizio.

Najveći dio gradskog fortifikacijskog prstena je iz 16. stoljeća, iako dio bedema seže u srednji vijek i rimsko doba, a najpoznatiji dijelovi su Kopnena vrata (nekoć glavni ulaz u grad, u čijoj su blizini utvrde Forte i Citadela), Morska vrata te Kapetanova kula, blizu koje se nalazi poznati Trg pet bunara.

Ono što još krasi Stari grad je i reprezentativna promenada s pogledom na Zadarski kanal, poput Obale kralja Petra Krešimira IV. i Istarske obale, na kojima su odnedavno potpuno novi gradski simboli, Morske orgulje i Pozdrav Suncu.