Objavljeno 04.02.12. 14:51

Stari grad Dubovac

Kad se prolazi autocestom pokraj Karlovca, mnogi će primijetiti kaštel povrh grada. Taj se stari grad zove Dubovac i korijene vuče još iz srednjeg vijeka. Točna godina izgradnje još uvijek nije poznata, ali se pretpostavlja da je gradnja počela u 13. ili 14. stoljeću.
Stari grad Dubovac Stari grad Dubovac

Od brojnih vlasnika, najpoznatiji su bili ban Sudar te kneževi Zrinski i Frankopani, koji su njime gospodarili u 15. i 16. stoljeću, a nakon njih su vladali karlovački generali sve do dolaska Francuza početkom 19. stoljeća. Nekoliko desetljeća kasnije otkupio ga je grof Nugent i obnovio ga u duhu romantizma, da bi posljednja obnova bila sredinom 20. stoljeća prema planovima i grafičkim prikazima iz 17. i 18. stoljeća.

Stari grad Dubovac je smješten na humku povrh rijeke Kupe, koja se lako može vidjeti s njegove najviše branič kule, na kojoj se nalazi vidikovac, a unutar nje stalna izložba za koju vrijedi izdvojiti 10 kuna. Utvrda ima povijesne elemente renesanse i gotike, a uz već spomenutu branič kulu, gdje možete vidjeti kako je izgledala tadašnja tamnica ili kapelica, tu su i tri kružne kule.

Stari grad Dubovac

Uz Dubovac, kao jedan od najljepših i najsačuvanijih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske, veže se i nekoliko legendi, a jedna od njih je i ona o tajnom izlazu od kaštela do nekadašnje župne crkve sv. Mihovila, kojeg su prokopali branitelji grada za vrijeme turskih navala.

Unutar građevine postoji i ugostiteljski objekt, koji najviše posjetitelja broji na već tradicionalnoj manifestaciji 'Sajam vlastelinstva', koja se odvija u drugoj polovici mjeseca svibnja ili početkom lipnja, a gdje se prikazuje i atraktivna Bitka za Dubovac.