Objavljeno 30.01.15. 13:04

Jesu li EasyJetovi letovi zaista toliko jeftini i kako vidjeti stvarnu cijenu karte?

Saznajte zašto dolazi do razlike između EasyJetovih cijena i kako doći do najpovoljnijih karata.
EasyJetov zrakoplov EasyJetov zrakoplov

U posljednjih smo mjesec dana dva puta izvještavali o EasyJetovim akcijama (prvi, drugi članak), u sklopu kojih se karte za hrvatska odredišta mogu kupiti već od desetak eura. S obzirom na EasyJetov način obračuna cijena, radi se o najnižim mogućim cijenama, na koje je potrebno dodati administrativnu naknadu u iznosu od 15 eura. No, ta se naknada obračunava na cijelu transakciju, neovisno o broju putnika i tome kupujete li jednosmjerne ili povratne karte te obično ispadne mnogo jeftinija od navedenog iznosa.

Cijelu računicu objasnit ćemo na primjeru najpovoljnijih letova, onih za Milano. Točnije, radi se o liniji Dubrovnik - Milano.

1. U oba članka naveli smo primjere datuma na koje vrijedi određena cijena. Kliknite na zeleni okvir s cijenom unutar članka, nakon čega će vam se otvoriti rezultati pretraživanja naše tražilice.

Kako do najjeftinijih EasyJetovih karata

Primjer cijene naveden u članku o EasyJetovoj akciji

2. Prikazani su rezultati pretraživanja za određenu liniju i odabrani datum. U člancima je navedena sljedeća napomena:

Pretražujete li letove na našoj tražilici jeftinih letova, administrativna naknada odmah je uključena u cijenu. Kod pretrage vam prikazujemo cijenu za jednog putnika, a nakon što se odlučite za određeni let možete odabrati točan broj putnika. Moguće je i da za neke linije i datume još uvijek nije prikazan novi popust, no nakon što vas preusmjerimo na EasyJetove stranice bit će prikazana ažurirana cijena. Ukratko, cijene koje vam prikazujemo na svojoj tražilici bit će 20-ak eura više od ovdje navedenih, no nakon što vas preusmjerimo na EasyJetove stranice razlika će se smanjiti na 15 eura, što odgovara iznosu administrativne naknade.

Kako do najjeftinijih EasyJetovih karata

Rezultati pretraživanja

3. Vraćamo se na početnu stranicu, odabiremo isti datum na istoj liniji, ali kao broj putnika uzimamo neki drugi broj. U ovom slučaju odabrali smo četvero putnika. Isti rezultat dobit ćemo i ako odaberemo povratne karte za dvoje putnika, a cijena će dodatno pasti imamo li u kombinaciji više od četiri karte (npr. povratne karte za troje putnika).

Kao što je i navedeno, cijena je 20 eura viša. Nakon što kliknete na cijenu i odaberete broj putnika (u ovom primjeru odabrali smo jednog putnika), preusmjerit ćemo vas na EasyJetove stranice, gdje je prikazana cijena koja je navedena u članku, ali uvećana za administrativnu naknadu (9,36 + 15 = 24,36 eura).

Kako do najjeftinijih EasyJetovih karata

Cijena jednosmjerne karte za jednog putnika

4. Prikazuju nam se rezultati, ali cijena ne iznosi 97,44 eura (4 x 24,36), nego svega 52,44 eura. Ako taj iznos umanjimo za administrativnu naknadu, dobijemo iznos od 37,44 eura. Podijelimo li 37,44 sa četiri, dobijemo cijenu navedenu u članku - 9,36 eura. S obzirom da se administrativna naknada dijeli ravnomjerno na svaku kartu, prikazana je cijena od 13,11 eura po karti.

Kako do najjeftinijih EasyJetovih karata

Administrativna naknada obračunava se samo na letu Dubrovnik - Milano, pa letovi za London koštaju svega 11,36 eura po karti

5. Kako bi cijene bile još detaljnije razdvojene, možemo odabrati i neki drugi let. Vraćamo se na početnu stranicu i odabiremo let Dubrovnik - London i to 22. travnja 2015., za kojeg u članku imamo navedenu cijenu od 11,36 eura.

Ovaj put sustav odmah prikazuje cijenu od 11,36 eura. Razlog je što u košarici već imamo drugi let (Dubrovnik - Milano), u kojeg je uključena administrativna naknada te se ona ne obračunava na naknadno odabrani let (Dubrovnik - London).

Nastavimo li s rezervacijom do kraja, stižemo do posljednjeg koraka, u kojemu je potvrđena navedena cijena (nismo uzeli predanu prtljagu ili platili odabir sjedala). U cijenu su, kao što je navedeno, uključene takse, a razlika između plaćanja debitnom i kreditnom karticom vrlo je mala.

6. Cijeli ovaj postupak možete preskočiti na jednostavan način. :) Nakon što u članku kliknete na određenu cijenu, u sljedećem koraku na našoj tražilici odaberite četvero putnika i na EasyJetovim stranicama odmah će biti prikazana cijena od 13,11 eura po karti.

Kako do najjeftinijih EasyJetovih karata

Cijena prikazana nakon što odaberete četvero putnika na našoj tražilici

Često postavljana pitanja

Kako je moguće nuditi tako jeftine karte?

Model poslovanja niskotarifnih prijevoznika u mnogim je stvarima znatno drukčiji od tradicionalnih prijevoznika, što im omogućuje snižavanje cijena. Više o toj temi možete saznati u članku 20 razloga zašto su niskotarifni prijevoznici tako jeftini.

Prijevoznici o kojima obično pišemo - Ryanair, EasyJet, Vueling, Norwegian itd. - svake godine prevezu desetke milijuna putnika, od kojih mnogi putuju po iznimno niskim cijenama. Štoviše, Ryanair je povremeno milijune karata prodavao besplatno!

Zašto navodite cijene bez administrativne naknade?

Administrativna naknada obračunava se na cijelu transakciju te zapravo otežava računanje stvarne cijene. Putuju li dvije osobe zajedno i kupe li povratnu kartu, administrativna naknada po karti iznosit će 3,50 eura (15,00 / 4 = 3,50 eura), a ne 15 eura. Cijene koje navodimo u člancima predstavljaju osnovnu cijenu i s njima je lakše računati, pri čemu se administrativna naknada dodaje na kraju nakon množenja cijene s brojem karata (npr. 4 x 9,36 = 37,44 + 15 = 52,44 eura = 13,11 eura po karti).

Sve o navedenoj naknadi detaljno smo objasnili i ispod tablica s cijenama unutar članaka.

Ima li tu nekakvih skrivenih troškova?

Platite li debitnom karticom, radi se o konačnoj cijeni. Za plaćanje kreditnim karticama plaća se naknada u iznosu od dva posto na iznos transakcije, što je na ovakve iznose prilično malen dodatak.

Mnogi putnici žele uzeti i predanu prtljagu, no ističemo da EasyJet ne važe ručnu prtljagu (nema težinskog ograničenja) te je često moguće izbjeći nošenje predane prtljage. Putuje li zajedno npr. dvoje putnika, uz ručnu prtljagu vjerojatno je dovoljan jedan komad predane prtljage.

Tijekom cijelog rezervacijskog procesa prikazuje se ukupna cijena te možete vidjeti koliko će vam novca biti skinuto s kartice.

Zašto nema jeftinih karata za datume koji meni trebaju?

Niskotarifni prijevoznici nemaju 'redovne' cijene koje bi vrijedile za skoro sve dane, nego se one razlikuju od dana do dana. Općenito, cijene su jeftinije za letove izvan ljetne sezone i za letove udaljenije od dana kupnje. No, akcije obično obuhvaćaju samo letove u sljedećih nekoliko mjeseci, pa je ponekad jeftinije kupiti karte 2-4 mjeseca unaprijed, nego ako ih kupujete 7-8 mjeseci ranije.

Iz tog razloga cijene niskotarifnih prijevoznika idealne su za fleksibilne putnike, koji se mogu prilagoditi i letjeti na dane kada su karte najjeftinije. Putnicima koji imaju točno određene datume nešto je teže pronaći tako jeftine karte, no vrijedi istaknuti da se uvijek može pronaći popriličan broj letova na kojima se leti tek nešto skuplje od cijena istaknutih najnižih cijena.