Objavljeno 31.03.10. 15:52

FOTO vodič: Kako rezervirati kartu za Ryanairov let

U ovom članku detaljno ćemo vas provesti kroz postupak rezerviranja karte na Ryanairovim letovima.
Ryanairov zrakoplov Ryanairov zrakoplov

Kao primjer smo uzeli kupovinu karte na liniji Zadar - Bruxelles (Charleroi), jednoj od brojnih Ryanairovih ruta iz Zadra. Uz svaki korak nalazi se i slika, kako biste cijeli postupak mogli lakše pratiti.

1. Posjetite ryanair.com

Za početak u svom pregledniku (npr. Firefox, Chrome itd.) otvorite početnu stranicu Ryanaira - 'www.ryanair.com'. Radi jednostavnosti, iz sekundarnog izbornika (onaj dio sa žutom podlogom) odaberite 'Book now'.

Ryanair, © ryanair.com

2. Odabir odredišta i vremena polaska te dolaska

Ryanair, © ryanair.com

Mi smo odabrali povratni let ('Round trip'), polazišna zračna luka je Zadar, a odredište Bruxelles (Charleroi), jedna od novih zračnih luka s kojom je Zadar povezan. Dakle, prvo letimo na liniji Zadar - Bruxelles (Charleroi), a vraćamo se rutom Bruxelles (Charleroi) - Zadar.

Na kalendarima birate dan polaska i povratka. Imajte na umu da će vam sustav u sljedećem koraku prikazati cijene karata i za cijeli tjedan oko datuma kojeg ste vi odabrali, ukoliko ste odabrali opciju 'My travel dates are flexible'. U ovom slučaju, mi smo za polazak odabrali 13. travnja, no bit će nam prikazana cijena i za 10. travnja i za 15. travnja (sljedeća slika). Ovo je vrlo korisno ako vam nadnevci polaska i dolaska nisu fiksni, jer možete brzo usporediti cijene i kupiti jeftinije karte.

I zadnje u ovom koraku, označili smo da putuje jedna odrasla osoba, radi lakšeg računanja cijene karte. Naravno, u slučaju da putuje više osoba stvar je ista, samo što cijenu množite s brojem putnika.

3. Odabir polaznog i dolaznog leta

Ryanair, © ryanair.com

Kao što smo spomenuli, u ovom koraku prikazuje vam se cijena za odabrane datume, kao i za ostale dane u tom tjednu. U ovom primjeru dan polaska, kao i odlaska, nije fiksan. S obzirom da ne možemo dobiti bolje cijene, zadržali smo svoj izbor polaska i dolaska. Ukoliko želite promijeniti datume, kliknite na drugi datum i ponuđenu cijenu. Kad odaberete nadnevak, u kućici s desne strane prikazuje se ukupna cijena razdijeljena na pojedine elemente. Možete primijetiti da je u cijenu dodan online check-in u iznosu od 5 eura u jednom smjeru.

Možete krenuti dalje klikanjem na 'Select and continue'.

4. Potvrda

Ryanair, © ryanair.com

U ovom koraku sažete su cijene karata, vremena polaska i dolaska te prikazane važne informacije. Najvažnije među njima su ta da se svi putnici moraju prijaviti preko Interneta (online check-in) te da su sve naknade i naplaćene karte nepovratne.

Prije nego nastavite, trebate pročitati i složiti se s Ryanairovim uvjetima. To možete učiniti stavljanjem kvačice ispred naslova 'Important!' u žutoj kućici.

5. Opcije i kontaktne informacije

Ryanair, © ryanair.com

Dolazi trenutak kada možete odabrati razne opcije, ali imajte na umu da se one dodatno naplaćuju. U ovom koraku od vas se traže i kontaktne informacije, ali još uvijek ne i podaci o kartici, jer vas taj dio čeka u sljedećem, zadnjem koraku.

Prvo slijedi upisivanje imena svih putnika, ukoliko ih je više, dok je u ovom slučaju putnik samo jedan. Važno je naglasiti da ti podaci moraju biti u skladu s podacima navedenima u putnim ispravama, dakle prije svega putovnici.

Potrebno je odabrati količinu prtljage te se izraziti želite li uplatiti putno osiguranje. Imajte na umu da se cijene automatski obračunavaju i za odlazni i za povratni let, tako da se jedna torba/kofer od 15 kg plaća 15 eura u jednom smjeru. S obzirom da smo mi odabrali povratni let, cijena je, naravno, dvostruka. Ukoliko letite samo s torbom dimenzija 55x40x20 cm i težine do 10 kg, nju možete sa sobom besplatno unijeti u putničku kabinu.

Što se putnog osiguranja tiče, potrebno je iz padajućeg izbornika odabrati državu ili 'No Travel Insurance Required' ukoliko ne želite uzeti putno osiguranje.

Žuti dio je za one koji nose sportsku ili glazbenu opremu koju se treba zasebno smjestiti, što se dodatno plaća. Također, možete naglasiti da trebate posebnu pomoć u zračnim lukama pri polasku i dolasku. Kako biste doznali više o ovim uslugama, kliknite na linkove s lijeve strane, pored slika koje ih prikazuju.

Slijede kontaktne informacije. Ovaj korak je prilično samorazumljiv i od vas zahtijeva popunjavanje podataka označenih zvjezdicom s lijeve strane polja. Nakon što ste popunili podatke, možete se pretplatiti na Ryanairove mrežne obavijesti, što će vam omogućiti primanje obavijesti o Ryanairovim akcijama te ćete primati ostale promotivne poruke.

Na kraju, potrebno se složiti s navedenim Ryanairovim uvjetima, a to se opet čini stavljanjem kvačice ispred naslova 'Important!' u žutoj kućici.

Klikom na 'Continue' krećemo prema zadnjem koraku u kupovini karte za Ryanairov let.

6. Naplata

Ryanair, © ryanair.com

Stigli smo do naplate. Ovdje su ukratko sažeti svi podaci o odabranim kartama i uslugama, a potrebno je navesti informacije važne za naplatu.

Počinjete odabirom kartice, što određuje i ukupnu cijenu koju ćete platiti za letove. Naime, za određene karte se plaća dodatna naknada, dok kod jedne možete proći besplatno. To je MasterCard Prepaid kartica, koju u Hrvatskoj izdaje Hypo Alpe Adria Bank.

Zatim upišite ime nositelja kartice, broj kartice, datum isteka te CCV/CID broj. Radi se o 3-znamenkastom ili 4-znamenkastom broju koji se nalazi na poleđini kartice, odmah uz njezin broj (kod American Expressa je s prednje strane) i jedini je dokaz autorizacije transakcije.

Zadnji dio koji trebate popuniti su određeni osobni podaci, koje ste zapravo već prethodno upisali. Ukoliko želite koristiti te, prethodno upisane podatke, odaberite opciju 'Use my contact address...'.

To je ujedno bio i posljednji dio postupka. Pritiskom na 'Purchase now' kupujete kartu za odabrani let te teretite svoju karticu.

7. Kôd, tj. zrakoplovna karta

Završi čin kupnje zrakoplovne karte preko interneta je dobivanje kôda, tj. kombinacije slova i brojeva koji su, zapravo, vaša karta. On će se prikazati na zaslonu računala nakon odobrenja kupnje od strane Ryanaira, ali ćete ga dobiti i na e-mail koji ste upisali prilikom popunjavanja kontaktnih informacija (npr. confirmation code Z7QWER).

8. Online check-in

Odnedavno je Ryanair uveo isključivo online check-in, a cijena njegova korištenja iznosi pet eura. Prijavu možete izvršiti od 15 dana do maksimalno četiri sata prije leta tako da posjetite www.ryanair.com i pod 'Manage My Booking' odaberite 'Online Check-in'. Izaberite jednu od tri opcije prijavljivanja na let te upišite sve potrebne informacije iz putnih dokumenata. Nakon što sve ispunite, dobit ćete potvrdu s 'bar kodom' o izvršenoj radnji koju ispišite pomoću pisača te pokažite prilikom dolaska u zračnu luku.