Kako kupiti (rezervirati) kartu za Norwegianov let

U ovom članku detaljno ćemo vas provesti kroz postupak rezerviranja karte na Norwegianovim letovima.

Klikom na svaku sliku prikazat će vam se uvećana slika na kojoj možete vidjeti više detalja.

Kao primjer uzeli smo kupnju povratne karte na liniji Split - Oslo, jednoj od Norwegianovih linija za Hrvatsku. Uz svaki korak nalazi se i slika, kako biste cijeli postupak mogli lakše pratiti.

1. Posjetite Norwegianovo web-mjesto

Za početak u svom pregledniku (npr. Firefox, Chrome itd.) otvorite početnu stranicu Norwegiana - www.norwegian.com.

2. Odabir odredišta i vremena polaska te povratka

U okviru s lijeve strane odaberite polaznu zračnu luku i konačno odredište. Možete odabrati želite li let samo u jednom smjeru ('One-way') ili povratni let ('Return'). Dakle, u ovom slučaju prvo se leti iz Splita za Oslo (17. rujna), a potom iz Osla za Split (24. rujna).

Kupnja karte za Norwegianov let

Na dnu možete odabrati broj putnika, dok se iznad toga nalazi opcija za prikaz rezultata. Možete odabrati prikaz odabranog datuma ('Show chosen date') ili najniže cijene po danima za cijeli mjesec ('Low Fare Calendar'). S obzirom da nemate što izgubiti, preporučujemo vam odabir druge opcije, s obzirom da možete vidjeti jesu li letovi na 'okolne' dane jeftiniji.

3. Odabir polaznog i povratnog leta

Kupnja karte za Norwegianov let

Kao što smo spomenuli, u ovom koraku prikazuje vam se cijena za sve preostale letove u odabranom mjesecu. Odaberite željene cijene i kliknite na 'Show flight departures', kako biste vidjeli detalje o vremenima polijetanja i različitim tarifama koje se nude.

4. Detalji o letovima

U ovom koraku sažete su cijene karata, vremena polaska i dolaska te prikazane važne informacije. U ovom koraku možete saznati više detalja o eventualnim dodatnim naknadama, a prikazano je i što je sve uključeno u cijenu. Ako nemate dodatnih potreba, poput prijavljene prtljage i ako plaćate određenim karticama, cijena prikazana u ovom koraku bit će i konačna cijena karata.

Kupnja karte za Norwegianov let

Nastavite dalje klikom na crveni okvir s tekstom 'Start reservation' pri dnu zaslona.

5. Kupnja s ili bez korisničkog profila

U ovom koraku možete odabrati želite li kupiti kartu kao registrairani korisnik ili ćete nastaviti bez registracije. Registracija vam omogućava sudjelovanje u Norwegianovom programu vjernosti - Norwegian Reward. Taj program donosi vam uštede na budućim rezervacijama - svaka transakcija donosi određeni broj bodova, koje možete koristiti za popuste na budućim letovima, kupnju prtljage i sl.

Kupnja karte za Norwegianov let

Želite li otvoriti novi profil, kliknite na 'Continue and create new profile' te popunite prikazana polja. Mi smo zbog jednostavnosti vodiča kliknuli na 'Continue unregistered'.

6. Podatci o putniku/cima i prtljazi

U ovom dijelu kupovnog procesa trebate upisati ime i prezime jednog ili više putnika, spol te kontaktne podatke. Najbitniji dio jest odabir prtljage. Ako idete na kraće putovanje i ne treba vam mnogo prtljage, razmislite stane li vam sve u ručnu prtljagu. Odlučite li se na kupnju prijavljene ('velike') prtljage, to će vas u ovom slučaju koštati 11 eura po torbi/koferu težine do 20 kilograma, no cijena može biti i viša ili manja, ovisno o trajanju leta i tome kamo letite.

Kupnja karte za Norwegianov let

Na dnu možete odabrati želite li primiti SMS poruku s podatcima o transakciji. Usluga je besplatna, pa nema razloga da je ne iskoristite.

Kliknite na 'Continue reservation' za nastavak kupnje.

7. Odabir sjedala

Za većinu Norwegianovih linija bit će vam ponuđena mogućnost rezervacije sjedala. Usluga se dodatno plaća. Ako je ne iskoristite, sjedalo će vam biti automatski dodjeljeno u zračnoj luci prije leta, što znači da se ne trebate 'utrkivati' za sjedalo kao kod nekih drugih povoljnih prijevoznika.

Kupnja karte za Norwegianov let

Ako ne želite platiti rezervaciju sjedala, nastavite proces kupnje, nakon čega će vas sustav pitati želite li nastaviti bez odabira sjedala. Kliknite na 'U redu' i nastavite. Nakon toga će vam se ponuditi rezervacija sjedala za povratni let, pa opet napravite isto kako biste došli do sljedećeg koraka.

8. Dodatne usluge

Kupnja karte za Norwegianov let

U ovom koraku nude vam se različite usluge, poput prijevoza sportske opreme ili kućnih ljubimaca. Sve se usluge dodatno plaćaju. Ako ne trebate ništa od prikazanog, kliknite na 'Proceed to payment'.

9. Naplata

Stigli smo do posljednjeg koraka u procesu kupnje karata za Norwegianov let. Ovdje su ukratko sažeti svi podaci o odabranim kartama i uslugama, a potrebno je navesti informacije važne za naplatu.

Kupnja karte za Norwegianov let

Počinjete odabirom kartice, što određuje i ukupnu cijenu koju ćete platiti za letove. Naime, za određene kartice se plaća dodatna naknada, dok kod nekih možete proći besplatno. Točnije, naknada se plaća ako koristite kreditne kartice (npr. American Express), dok ste naknade oslobođeni ako plaćate debitnim karticama (npr. Visa Debit). Cijena je prikazana uz naziv kartice u padajućem izborniku.

Nakon odabira kartice, trebate upisati ime nositelja kartice, broj kartice, datum isteka te CCV/CID broj. Radi se o 3-znamenkastom ili 4-znamenkastom broju koji se nalazi na poleđini kartice, odmah uz njezin broj (kod American Expressa je s prednje strane) i jedini je dokaz autorizacije transakcije.

Na dnu zaslona još trebate prihvatiti uvjete kupnje ('Terms'), a to je ujedno i posljednji dio postupka. Pritiskom na 'Confirm and pay' kupujete kartu za odabrani let te teretite svoju karticu.

10. Kôd, tj. zrakoplovna karta

Završi čin kupnje zrakoplovne karte preko Interneta je dobivanje kôda, tj. kombinacije slova i brojeva koji su, zapravo, vaša karta. On će se prikazati na zaslonu računala nakon odobrenja kupnje od strane Norwegiana, ali ćete ga dobiti i na adresu e-pošte koju ste upisali prilikom popunjavanja kontaktnih informacija (npr. confirmation code A1QWER).

11. Prijava (Check-in)

Iznenađujuće, Norwegian ne nudi mogućnost online prijave putnika za let, pa se check-in mora obaviti u zračnoj luci. Sa sobom trebate ponijeti kartu (potvrdu koju ste dobili na e-mail) i identifikacijski dokument (putovnica ili osobna iskaznica, ovisno o zemlji iz koje dolazite).