Međunarodne zračne luke u Hrvatskoj

Hrvatska ima relativno velik broj zračnih luka i pristaništa, od čega čak sedam aerodroma ima status međunarodne zračne luke.
Zrakoplov Zračna luka

Hrvatska je u svjetskom turističkom vrhu te se, mjereno po odnosu broja turista i broja stanovnika, svrstava u najturističkije zemlje na svijetu. Velik značaj turizma pozitivno se odrazio na razvoj prometne infrastrukture te Hrvatska ima čak sedam međunarodnih zračnih luka, što je doista mnogo za zemlju takve veličine.

U nastavku donosimo kratke informacije o svakoj od njih, a klikom na svaku od zračnih luka možete doznati više i vidjeti redovito ažurirani popis linija za svaku od njih. Lokaciju aerodroma možete provjeriti unutar samih članaka ili na ispod prikazanoj interaktivnoj karti.

Karta zračnih luka u Hrvatskoj

Kliknite ovdje za prikaz karte

Zračna luka Dubrovnik Čilipi (DBV)

Zračna luka Dubrovnik treća je po ostvarenom prometu među hrvatskim zračnim lukama. Nalazi se u Čilipima, 20-ak kilometara jugoistočno od Dubrovnika. Uz onaj splitski, najznačajniji je to aerodrom na samom hrvatskom jugu, a poseban je po tome što se uz njega nalazi jedna prirodna atrakcija - Đurovića špilja.

Zračna luka Osijek (OSI)

Zračna luka Osijek jedina je zračna luka u istočnoj Hrvatskoj te opslužuje područje Slavonije, Baranje i Srijema. Nakon nekoliko godina stagnacije i(li) pada broja putnika, u posljednje je vrijeme ondje sve prometnije.

Zračna luka Pula (PUY)

Zračna luka Pula jedna je od najznačajnijih hrvatskih zračnih luka. Nalazi se u blizini Pule te opslužuje Istarsku županiju i okolno područje.

Zračna luka Rijeka (RJK)

Zračna luka Rijeka nalazi se kod Omišlja na otoku Krku, oko 25 kilometara od Rijeke, te opslužuje područje sjevernog Jadrana. Posljednjih je godina sve popularnija kao odredište za niskotarifne poveznice, pa je čest odabir i za putnike iz udaljenijih gradova, poput Zagreba.

Zračna luka Split (SPU)

Zračna luka Split druga je po ostvarenom prometu među hrvatskim zračnim lukama. Nalazi se u Kaštel Štafiliću, 20-ak kilometara zapadno od Splita. Najznačajniji je aerodrom na hrvatskoj obali, a posljednjih godina sve je bolje povezana s međunarodnim odredištima.

Zračna luka Zadar (ZAD)

Zračna luka Zadar jedna je od najznačajnijih hrvatskih zračnih luka. Nalazi se u blizini Zadra, kod Zemunika Donjeg, te opslužuje područje sjeverne Dalmacije i Like. Zadarska zračna luka doživjela je pravi preporod dolaskom niskotarifnih zračnih prijevoznika, prije svega Ryanaira, koji je ondje 2013. godine otvorio i svoju bazu.

Zračna luka Zagreb - Franjo Tuđman (ZAG)

Zračna luka Zagreb najprometnija je hrvatska zračna luka. Glavno je zračno čvorište u Hrvatskoj i jedina naša zračna luka koja ima značajniji broj cjelogodišnjih, odnosno zimskih linija. U ožujku 2017. otvoren je novi putnički terminal, kojim je značajno povećan kapacitet zračne luke.

Zračna luka Zagreb nalazi se između Zagreba i Velike Gorice, 15-ak kilometara vožnje jugoistočno od središta Zagreba.