Uvjeti korištenja portala Putovnica.net

Definicije

Portal: web-mjesto Putovnica.net
Poslužitelj(i) (eng. server(s)): jedno ili više računala na kojem su smještena web-mjesta, u ovom slučaju Portal
Uredba: UREDBA (EU) 2016/679 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 27. travnja 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka)

Uvjeti korištenja

Korištenjem bilo kojeg dijela Portala, prihvaćate aktualna pravila korištenja.

Svi materijali objavljeni na stranicama Portala zaštićeni su autorskim pravima te se bez izričitog pismenog odobrenja njegovih vlasnika ne smiju preuzimati, kopirati ni objavljivati djelomično ili u cijelosti, sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima Republike Hrvatske, a svako neovlašteno korištenje odmah će biti podložno tužbi. Uz kraće tekstualne isječke preuzete s Portala (do jednog odlomka), obavezno je navođenje poveznice (linka) na originalni članak:

ili početnu stranicu

npr. Preuzeto s: Putovnica.net.

Svi sadržaji Portala objavljeni su u dobroj vjeri te ne možemo jamčiti apsolutnu točnost podataka na portalu. Portal ni u jednom slučaju ne može odgovarati za bilo kakvu štetu proizašlu primjenom nekog od sadržaja ili savjeta s web-mjesta www.putovnica.net. Prihvaćanje ograničenja naše odgovornosti u bilo kojem obliku nužan je uvjet za korištenje Portala i njegovih usluga.

Za istinitost podataka u oglasima odgovara isključivo oglašivač. Portal nije odgovoran ni za kakvu štetu nastalu oglašavanjem trećih strana na svom portalu, odnosno korištenjem proizvoda i(li) usluga oglašivača. Zadržavamo pravo odbiti objavu oglasa bez obrazloženja. Naručitelj se odriče prava potraživati bilo kakvu naknadu štete zbog odbijanja objave oglasa.

Neke od poveznica na Portalu vode na stranice drugih web-mjesta i poduzeća. Te stranice nisu pod našom kontrolom te ni na koji način nismo odgovorni za njihov sadržaj i/ili posljedice nastale njihovim korištenjem.

Pristup portalu je slobodan i nije potrebna registracija.

Zadržavamo pravo izmjene pravila i uvjeta korištenja portala i njegovih usluga u bilo kojem trenutku i bez prethodne najave, a promjene stupaju na snagu čim se objave na stranicama www.putovnica.net.

Ako se ne slažete sa svim navedenim odredbama, molimo Vas da ne koristite usluge Portala i ne pristupate web stranicama www.putovnica.net.

Politika privatnosti

Vašu privatnost i razmjenu podataka između vašeg računala i Portala shvaćamo ozbiljno te smo uložili maksimalan napor kako bismo komunikaciju učinili sigurnom te minimizirali podatke koje prikupljamo od posjetitelja.

Iz tih razloga, Portal koristi protokol https za enkripciju i siguran prijenos podataka. Također, na Portalu izbjegavamo korištenje dodataka trećih strana gdje god je to moguće, kako bismo izbjegli pristup trećih strana Vašim podatcima.

Detalje o podatcima koje prikupljamo ili u koje uvid imaju treće strane možete vidjeti u nastavku.

Kolačići

Kada koristite Portal, na Vaše računalo ponekad se sprema mala tekstualna datoteka, tzv. kolačić (eng. 'cookie'). Taj dokument koristi se za unaprjeđenje portala - od prilagodbe sadržaja do ubrzavanja njegovog funkcioniranja. Napominjemo da se kolačići ne koriste za pojedinačno identificiranje osobe koja je posjetila portal, nego služe grupiranju podataka o anonimnim korisnicima.

Nastavkom pregledavanja stranica Portala, smatra se da se slažete s korištenjem kolačića.

Korištenje osobnih podataka

Portal funkcionira bez izravnog korištenja osobnih podataka posjetitelja, uz dvije iznimke:

Kontaktni obrazac

Ako nas kontaktirate preko kontaktnog obrasca, potrebna nam je Vaša adresa e-pošte kako bismo Vam mogli odgovoriti na upit. U kontaktnom obrascu nalazi se i polje u koje se upisuje ime. U nekim slučajevima ime i prezime osobe koja šalje upit bit će važno i potrebno - npr. kada se radi o upitu za suradnju, dok u nekim slučajevima možete upisati i samo ime ili čak nadimak, kao što je primjerice slučaj kada se radi o upitu o voznim redovima i sl.

Ime i prezime te adresa e-pošte upisani u obrascu koriste se samo u svrhu odgovora na upit te ne će biti korišteni u druge svrhe.

Osiguravanje Poslužitelja od neovlaštenih upada u administracijski sustav i praćenje stabilnosti Poslužitelja

U skladu s odredbama Uredbe, prije svega 49. uvodnom izjavom, koristimo odgovarajuće mjere kako bismo osigurali Poslužitelj od neovlaštenih upada u administracijski sustav i pratili stabilnost Poslužitelja.

Automatizirana pohrana IP adresa posjetitelja u svrhu zaustavljanja neovlaštenog korištenja Portala

Kako bismo Poslužitelj zaštitili od neovlaštenih upada, a samim time i od neovlaštenog korištenja podataka pohranjenih na njemu, pohranjujemo podatke o IP adresama računala koja pristupaju Poslužitelju. Ti se podatci koriste isključivo u svrhe zaustavljanja širenja zlonamjernih kodova i zaustavljanja neovlaštenog pristupa. Podatci o pristupu poslužitelju automatski se brišu nakon 30 dana.

Praćenje stabilnosti sustava

Kako bismo pratili stabilnost poslužitelja i mogli odgovarajuće reagirati na eventualne poteškoće u njegovu radu, koristimo uslugu New Relic. Inačica New Relica koju koristimo ne obrađuje osobne podatke posjetitelja. Više o New Relicovoj primjeni Uredbe možete doznati ovdje.

Skripte trećih strana

Sustav za oglašavanje AdSense

Na Portalu se prikazuju oglasi iz Googleove mreže AdSense. Ti oglasi mogu biti neprilagođeni i prilagođeni. Prilagođeni oglasi omogućuju prikaz oglasa korisnicima na temelju njihovih interesa, demografskih podataka i drugih kriterija. Ako ne želite da vam se prikazuju prilagođeni oglasi, možete se izuzeti ovdje.

Mjerenje i analiza posjećenosti

Za mjerenje posjećenosti Portala koristimo servis Google Analytics. U sklopu te usluge, koristimo funkciju anonimizacije IP adrese te podatke dobivene korištenjem Google Analyticsa ne koristimo kako bismo pojedinačno identificirali posjetitelje Portala.

Podatke dobivene korištenjem Google Analyticsa koristimo u skupnom obliku i to u sljedeće svrhe:

prilagodba sadržaja Portala interesima čitatelja
otkrivanje i ispravljanje poteškoća u funkcioniranju Portala
mjerenje učinkovitosti promjena na Portalu
Isključivanje praćenja preko Google Analyticsa

Ako ne želite biti praćeni preko Google Analyticsa, možete instalirati dodatak za preglednike koji to omogućuje. Informacije o dodatku nalaze se ovdje.

Funkcionalnost Do Not Track (DNT) opcija je koju možete aktivirati u svojem web-pregledniku i koja šalje poruku web-mjestu da ne prati posjetitelja koji ima aktiviranu tu opciju. Trenutačno ne postoji standardizirani način kako reagirati na takav signal te na njega za sada ne reagiramo.

Usluga Google Maps

Na nekim dijelovima Portala, nalaze se Googleove karte s prikazom određenih lokacija, poput stranica s prikazom plaža u određenom gradu (primjer). Ne prikupljamo podatke o lokaciji posjetitelja koji pregledavaju karte, a sve detalje o uvjetima korištenja i podatcima koje Google eventualno prikuplja pri korištenju prikazanih Google karata možete vidjeti na sljedećim stranicama:

Usluga Here WeGo

Na nekim dijelovima Portala, nalaze se karte poduzeća HERE Global B.V. (Here) s prikazom određenih lokacija, poput stranica koje prikazuju udaljenosti i plan puta između gradova. Ne prikupljamo podatke o lokaciji posjetitelja koji pregledavaju karte, a sve detalje o privatnosti i podatcima koje Here eventualno prikuplja pri korištenju prikazanih karata možete vidjeti na sljedećim stranicama:

Obavijesti o akcijama i ponudama

Putovnica.net može vam slati obavijesti (web push notifikacije) o akcijama, ponudama i drugim temama koje bi vas mogle zanimati.

Dopuštanjem notifikacija prihvaćate da vam šaljemo obavijesti o ponudama i drugim temama koje bi vas mogle zanimati. Kako bi ponude bile relevantnije, možemo koristiti vašu procijenjenu lokaciju (državu/grad) te podatke o vrsti uređaja (računalo ili mobitel) i pregledniku (npr. Chrome ili Firefox). Prikupljene podatke koristimo isključivo u skupnom obliku.

Web-push notifikacije osmišljene su na način da štite privatnost, traže eksplicitnu dozvolu korisnika i ne daju nam pristup osobnim podatcima, kao što su ime, broj mobitela, e-mail adresa i sl.

Pružatelj usluge slanja obavijesti i procesor podataka je Push Engage LLC. Sve detalje o njihovoj politici privatnosti možete vidjeti na sljedećim stranicama:

Kako prestati primati obavijesti?

Svoj pristanak za primanje obavijesti možete povući bilo kada korištenjem opcija u pregledniku ili korištenjem opcija na ovoj stranici.

Ako ste se pretplatili na naše obavijesti, ali ih više ne želite primati, kliknite na bijelo zvono u plavom okviru u donjem desnom kutu zaslona i kliknite na 'Odjavite se'.

Ako ste pretplaćeni na naše obavijesti, ali ne vidite okvir sa zvonom u donjem desnom kutu, notifikacije možete isključiti i u opcijama preglednika. U nastavku navodimo poveznice na upute za najčešće korištene preglednike: