Objavljeno 27.11.11. 22:51

Bećarac i Nijemo kolo postali dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Nakon deset kulturnih fenomena, koji su u zadnje dvije godine upisani na UNESCO-ov 'Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva', Hrvatska je i ove godine počašćena novim priznanjem!
Nijemo kolo; © TZ Sinj Nijemo kolo; © TZ Sinj

Naime, UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu svjetsku kulturnu baštinu danas je na svom skupu u Indoneziji uvrstio dva hrvatska fenomena na već spomenuti Reprezentativan popis. Prvi je Bećarac, vrsta glazbe koja je popularna u cijeloj istočnoj Hrvatskoj te koja je duboko ukorijenjena u kulturi Slavonije, Baranje i Srijema.

Drugi je Nijemo kolo, koje se najčešće izvodi u Dalmatinskoj zagori. To je zatvoreni kružni ples i izvodi se bez glazbe, iako mu vokalne ili instrumentalne izvedbe mogu prethoditi ili slijediti ga. Danas se najčešće izvodi prije crkvenih svetkovina ili na festivalima.

Ovim upisom, Hrvatska se može pohvaliti s čak 12 fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj svjetskoj listi, što nas čini najboljima u Europi! Putovnica.net ovim putem čestita svima koji su pomogli da se ovo i dogodi, a najviše zajednicama koje su znale očuvati hrvatske običaje.