Objavljeno 06.02.15. 13:13

Eurolot prekida sve operacije, Hrvatska ostaje bez mnoštva izravnih linija za Poljsku

Poljski zračni prijevoznik Eurolot uskoro prekida poslovanje i ukida sve svoje linije.
Eurolotov zrakoplov Eurolotov zrakoplov

Kako prvi javlja portal AeroCroatia, poljski zračni prijevoznik EuroLot od 1. travnja 2015. prekida promet na svim svojim linijama, među kojima je i desetak poveznica s hrvatskim zračnim lukama. Iako je Eurolot već neko vrijeme u financijskim problemima, ova vijest ipak je pomalo iznenađujuća.

Eurolot je podružnica LOT-a, a oba su poduzeća većinski u državnom vlasništvu. LOT je također dugo poslovao s gubitkom, no posljednje dvije godine znatno su popravili rezultate te su 2014. godine ostvarili solidnu dobit. Eurolotova flota, sastavljena od Bombardierovih Dasheva Q400, prelazi LOT-u.

Nažalost, ova vijest znači da Hrvatska gubi sve izravne poveznice s Poljskom, među kojima su cjelogodišnja linija Zagreb - Varšava i osam sezonskih linija za obalne gradove. Podsjetimo, Eurolot je krajem 2012. godine najavio uvođenje čak 11 linija za Lijepu Našu, čime je Hrvatska postala glavno odredište u njihovoj mreži letova. U međuvremenu je red letenja doživio neke promjene, a sada će sve linije biti ukinute. Nije poznato bude li LOT preuzeo neku od navedenih linija.

Eurolot će uredno letjeti do 31. ožujka 2015., pa tako i između Zagreba i Varšave, a svima koji su kupili karte za kasnije letove novac će ili u potpunosti vratiti ili će, ako je moguće, putnike preusmjeriti drugim prijevoznicima.