Published 07. 10. 2009. - 13:24

Hrvatska ima 23 hotela s pet zvjezdica i 142 s četiri zvjezdice

Prema najnovijem popisu kategoriziranih turističkih objekata, objavljenog 6. listopada na internetskim stranicama Ministarstva turizma, u Hrvatskoj trenutno ima 23 hotela s pet zvjezdica, što su četiri hotela više nego u svibnju ove godine.
The Regent Esplanade The Regent Esplanade

U RH su kategorizirana 584 smještajna objekta u skupini hoteli, u kojima je ukupno 51 428 smještajnih jedinica s 98 680 stalnih kreveta, dok je aparthotela 13, turističkih naselja 47, turističkih apartmana 54, kategoriziranih kampova 46, a jednaki je broj i marina - 46.

Usporedimo li trenutni popis s onim od 21. studenog 2008., u nepunih godinu dana u Hrvatskoj je iz skupine hotela kategoriziran 21 objekt više, od čega sedam iz najviše kategorije, dok je smještajnih jedinica 1 037 manje, a stalnih kreveta 2 227 manje.

Razlog smanjenju smještajnih jedinica i kreveta uglavnom treba 'tražiti' u rekategorizaciji objekata, najčešće na zvjezdicu ili dvije više, zbog čega se povećava površina soba, a smanjuje njihov ukupni broj, kao i broj stalnih kreveta.

Od 23 hotela s pet zvjezdica, najviše ih se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 13 (Dubrovnik: Ariston, Bellevue, Dubrovnik Palace, Excelsior, Grand Villa Argentina, Hilton Imperial, Kazbek, More, Rixos Libertas, The Pucić Palace; Slano: Admiral; Orašac: Dubrovački vrtovi sunca; Cavtat: Croatia). U Primorsko-goranskoj županiji ih je tri (Opatija: Ambasador, Millenium, W. A. Mozart), jednako kao i u Zagrebu (Sheraton, The Regent Esplanade, The Westin), dok ih Istarska županija (Rovinj: Monte Mulini; Umag: Sol Coral) i Splitsko-dalmatinska (Split: Atrium; Podstrana: Le Meridien Lav) imaju po dva.

Kategoriju četiri zvjezdice nosi 142 hotela, od čega ih je najviše u Splitsko-dalmatinskoj (32), Primorsko-goranskoj (28) i Istarskoj županiji (21). Tri zvjezdice ima 315 hotela, a dvije zvjezdice njih 104.

Vrijedi napomenuti kako se na ovom popisu još nisu našli visokokategorizirani hoteli otvoreni u proteklih nekoliko mjeseci, kao što su Kempinski Hotel Adriatic u Savudriji i Lešić Dimitri Palace u Korčuli, dok se do iduće sezone već najavljuju otvorenja Hotela President u Solinu, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera u Zadru te Marjan Hiltona u Splitu.

Komentari

Imate li pitanje ili komentar vezano uz tekst? Članke možete komentirati i bez registracije - kliknite na polje za ostavljanje komentara i, nakon što odaberete ime, stavite kvačicu na 'Komentiraj kao gost'.