Objavljeno 01.06.09. 11:23

Od 1. lipnja počinje sezonski plovidbeni red hrvatske bijele flote

Trajekti i putnički brodovi hrvatske bijele flote od ponedjeljka 1. lipnja 2009. godine plove po sezonskom plovidbenom redu koji će vrijediti do 30. rujna. Premda u sezoni 2009. nema velikih novosti u odnosu na lanjsko ljeto, opravdano se očekuje da će bijelo brodovlje biti glavni oslonac turizmu na otocima, stoji u priopćenju Agencije za obalni linijski pomorski promet.
Jadrolinijin trajekt

Temelji za dosad najbolju organizaciju prometa stvoreni su prošle godine kada je na gotovo svim linijama osjetno povećan broja putovanja, a znatno je porastao i kapacitet brodovlja, jer je nacionalni brodar Jadrolinija uveo je u plovidbu tri velika i gotovo posve nova trajekta.

Premda je u 2008. godini promet dostigao rekordnih 11.887.998 putnika i 2.914.683 vozila gužvi i dugih čekanja na ukrcaj gotovo da i nije bilo. Ni u sezoni koja upravo počinje gužve se ne očekuju. Uz to je za srpanj najavljena isporuka broda 'Biokovo', najmodernijega trajekta za lokalne pruge kapaciteta 138 vozila i 1200 putnika, koji se u splitskom brodogradilištu gradi za Jadroliniju.

Od sezonskih linija valja izdvojiti brzobrodsku liniju 9141 Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar, na kojoj plovi dvotrupac 'Biševo' brodara Linijska Nacionalna Plovidba d.d. Na pruzi koja povezuje Istru s Kvarnerom i Dalmacijom i u sezoni 2008. zabilježen je značaj rast prometa, a to se očekuje i ovoga ljeta. Više putnika očekuje se na klasičnoj brodskoj liniji između Trogira, Slatina i Splita, na kojoj plovi brod 'Sestrice'.

Mediteranska plovidba iz Korčule svojim je trajektima već otvorila sezonsku liniju između Drvenika kod Makarske i luke Dominče na Korčuli. Jadrolinija od 1. lipnja uvodi sezonsku trajektnu liniju Vela Luka-Lastovo na kojoj će trajekt ploviti dva puta dnevno, te brzobrodsku liniju Split-Milna-Hvar. Brzi brod svakog dana plovi do Hvara, a jednom tjedno do Milne na Braču.

Sezonski plovidbeni redovi usklađeni su s potrebama jadranskih otoka, te je u postupku njihova usuglašavanja uvažen najveći dio želja i zahtjeva otočana.