Objavljeno 01.06.11. 13:36

Od danas, 1. lipnja, počinje sezonski plovidbeni red bijele flote

Za brodove u javnom obalnom linijskom prometu od danas, 1. lipnja, stupa na snagu sezonski plovidbeni red po kojem će se ploviti do petka 30. rujna, a u kojemu u odnosu na sezonu 2010. godine nema značajnijih promjena.
Jadrolinijin trajekt

Na dužobalnoj trajektnoj liniji Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Sobra-Dubrovnik ovoga će ljeta umjesto 'Marka Pola' ploviti Jadrolinijin feribot 'Liburnija'. U cijelome razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2011. predviđena su dva putovanja tjedno s polascima iz Rijeke ponedjeljkom i petkom, a iz Dubrovnika četvrtkom i nedjeljom.

Od 1. lipnja uvodi se sezonska trajektna linija Vela Luka-Lastovo s dva putovanja dnevno te brzobrodska linija Split-Milna-Hvar, na kojoj brzi brod svakodnevno plovi do Hvara, a samo utorkom i do Milne na Braču.

Na najdužoj brzobrodskoj liniji Pula-Unije-Mali Lošinj-Ilovik-Zadar zaplovit će brod 'Bišovo' splitske Linijske nacionalne plovidbe d.d., a novost je da će u razdoblju od 8. srpnja do 27. kolovoza ponedjeljkom, petkom i subotom pristajati u Silbi. Time će se u visokoj turističkoj sezoni osjetno poboljšati povezanost toga otoka s kopnom.

Na klasičnoj brodskoj liniji Trogir-Slatine-Split, na kojoj plovi brod 'Bura Line' istoimenoga brodara, sezona je započela 23. svibnja, potrajat će do 23. rujna, a svakoga dana obavljaju se četiri putovanja.

Sezonski plovidbeni redovi usklađeni su s potrebama otočana, jer je u postupku usuglašavanja u gospodarskim komorama uvažen najveći dio njihovih zahtjeva. Kao i prošle sezone u lukama se ne očekuju ni gužve ni duža čekanja na ukrcaj.

Kao i svakoga ljeta, od 1. lipnja do 30. rujna, na brodovima Jadrolinije primjenjivat će se sezonske cijene prijevoza.

Jednako tako, na 14 brzobrodskih linija na Jadranu, koje temeljem koncesijskih ugovora održavaju nacionalni brodar Jadrolinija i četiri privatne brodarske tvrtke, od 1. lipnja 2011. godine primjenjivat će se sustav prijevoznih tarifa koji već godinama postoji na trajektnim i klasičnim brodskim linijama. Umjesto sadašnjih jedinstvenih, uvode se tri kategorije cijena: otočne, izvansezonske i sezonske. Odluku o tome donijelo je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Za stanovnike otoka cijene prijevoza ostaju nepromijenjene, a za ostale putnike uvode se sezonske cijene koje vrijede od 1. lipnja do 30. rujna i izvansezonske tarife od 1. listopada do 31. svibnja. Premda su sezonske i izvansezonske cijene veće od otočnih sve su one i dalje ispod razine tarifa na trajektnim linijama jednake udaljenosti, objavljeno je na internetskim stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet.