Objavljeno 11.04.15. 14:55

Povezivanje Zadra s Kinom odgođeno za jesen

Nakon novih sastanaka između hrvatskih i kineskih predstavnika, uvođenje letova između Zadra i Kine odgođeno je za listopad.
Zrakoplov Zrakoplov

Od 31. ožujka do 4. travnja 2015. hrvatska delegacija boravila je u Pekingu zbog nastavka pregovora o uvođenju izravnih letova između Zadra i Chongqinga. Iako se početak prometovanja najavljivao za početak svibnja, sada je jasno da će prvi letovi moći održati tek na jesen.

Razlog su različiti problemi s kojima su se organizatori suočili. Prvi među njima administrativne su prepreke i dozvole koje je potrebno riješiti. Prema procjenama Hainan Airlinesa, prijevoznika koji bi trebao prometovati na navedenoj liniji, za dobivanje dozvola potrebna su im najmanje četiri mjeseca.

Prema prvim najavama, Zadar je trebao biti odredište u kojem bi se slijetalo na putu za Rim, no sada su se pojavili i planovi za stajanje na putu za Prag, koji bi u Hainanovu mrežu trebao ući ove godine. U slučaju realizacije takve poveznice (sa stajanjem na putu za Prag), radilo bi se o redovnoj, a ne charterskoj liniji. Letovi bi mogli započeti u listopadu 2015.

Osim toga, Kinezi očekuju intenzivnije promoviranje naše zemlje na kineskom tržištu, s obzirom na procjene da je Hrvatska u najmnogoljudnijoj svjetskoj državi još uvijek slabo poznata, što bi moglo ugroziti isplativost nove linije.

Kako bi se doskočilo tom problemu, dogovoren je promotivni let iz Chongqinga u Zadar, koji će se održati u svibnju. Cilj je takvog leta potaknuti interes javnosti za Hrvatsku i predstaviti Zadar kao zanimljivo odredište.

Budu li takav promotivni let i uklanjanje administrativnih prepreka na kraju pripomogli realizaciji letova na relaciji Zadar - Kina, saznat ćemo idućih mjeseci.