Objavljeno 16.11.10. 23:31

Tri nova hrvatska fenomena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine

Nakon sedam kulturnih fenomena, koji su u studenome prošle godine upisani na UNESCO-ov 'Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva', Hrvatska je i ove godine počašćena novim priznanjem!
Licitarska srca Licitarska srca

Naime, UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu svjetsku kulturnu baštinu uvrstio je tri hrvatska fenomena na već spomenuti Reprezentativan popis. Prvi je Sinjska alka, hrvatska viteška igra koja se svakog kolovoza održava u čast pobjede nad Turcima i kada cijela Cetinska krajina živi za ovaj događaj.

Drugi je umijeće izrade licitara, koje je najzastupljenije u sjevernoj Hrvatskoj, a najčešći motiv je crveno srce s malim zrcalom, dok je treći na listi ojkanje, glazbeni izričaj koji se koristi na području dalmatinskog zaleđa, ali ono je uvršteno na 'Listu ugrožene nematerijalne svjetske kulturne baštine', kako bi se što prije zaštitilo i očuvalo ovo pjevanje koje "traje toliko dugo, koliko izvođačima izdrži dah".

Ovim upisom, Hrvatska se može pohvaliti s čak 10 fenomena nematerijalne kulturne baštine na UNESCO-ovoj svjetskoj listi! Putovnica.net ovim putem čestita svima koji su pomogli da se ovo i dogodi, a najviše zajednicama koje su znale očuvati hrvatske običaje.