Objavljeno 25.02.15. 12:07

Uskoro kreću charter letovi između Zadra i Kine, moguće i uvođenje redovne linije

Zadar će od 1. svibnja biti izravno povezan s kineskim Chongqingom.
Zrakoplov Zrakoplov

Hrvatska delegacija, u kojoj je bila i direktorica Zračne luke Zadar, prvu polovicu veljače provela je u Kini, gdje je dogovoreno uvođenje charter letova između Zadra i kineskog Chongqinga.

Početak operacija planiran je najkasnije za 1. svibnja, a letjet će se jednom tjedno i to cijele godine. S obzirom da je većina linija za hrvatska morska odredišta sezonska, ovo je dobrodošla novost, koja će sigurno pomoći produljenju sezone u Zadru.

Moguće i uvođenje redovne linije između Hrvatske i Kine

Prijevoznik je Hainan Airlines, koji bi nas uskoro mogao obradovati još jednom lijepom viješću. Naime, krajem ožujka pregovarat će se o uvođenju redovne poveznice između Zadra i Chongqinga, čime bi Hrvatska dobila prvu redovnu liniju za najmnogoljudniju svjetsku državu.

Radilo bi se o dopunjavanju linije Chongqing - Rim te bi se ubuduće na toj ruti stajalo i u Zadru. Hainan s letovima između Rima i Chongqinga kreće 27. travnja 2015., a letjet će se dva puta tjedno - ponedjeljkom i petkom i to po sljedećem rasporedu:

01:30 Chongqing - 07:50 Rim
12:50 Rim - 05:45 Chongqing

Slijetanje u Rim predviđeno je u jutarnjim satima po lokalnom vremenu, dok se za Kinu polijeće u 12:50, pa slična vremena možemo očekivati i za Zadar, ako dođe do uvrštenja Zadra u navedenu rutu. Letjet će se zrakoplovima Airbus A330.

Hainan Airlines - avioprijevoznik s pet zvjezdica

Hainan Airlines četvrti je zračni prijevoznik u Kini (nakon China Southern Airlinesa, China Easterna Airlinesa i Air Chine) po broju prevezenih putnika i među deset najvećih u Aziji.

Hainan je najveći kineski privatni zračni prijevoznik i jedan od svega sedam svjetskih avioprijevoznika koji s ponosom nose pet Skytraxovih zvjezdica za kvalitetu svoje usluge. Zanimljivo, svih sedam prijevoznika dolazi iz Azije - ANA (Japan), Asiana Airlines (Južna Koreja), Cathay Pacific Airways (Hong Kong), Garuda (Indonezija), Hainan (Kina), Qatar Airways (Katar) i Singapore Airlines (Singapur).

U Europi se tek počinju širiti te su trenutačno prisutni u svega nekoliko velikih gradova, primjerice Berlinu i Bruxellesu, koje povezuju s Pekingom, pa bi uvođenje redovne linije za Zadar bilo tim veći uspjeh.

Chongqing - jedan od najvećih kineskih gradova

Posljednjih se godina Chongqing ubrzano razvija i raste. Središte je jugozapadne Kine i sve važnije prometno čvorište.

Sam Chongqing ima oko 7,5 milijuna ljudi te je jedan od najvećih gradova u Kini. Sa susjednim gradovima i naseljima čini najmnogoljudniju općinu u Kini, koja broji oko 30 milijuna stanovnika, pa ga neki čak proglašavaju najmnogoljudnijim gradom na svijetu. No, to je svakako pretjerano, s obzirom da ta općina obuhvaća naselja razbacana na golemoj površini, većoj od cijele Hrvatske.