Objavljeno 29.03.15. 12:45

Zadarski trajektni promet seli se u luku Gaženica

Od ponedjeljka, 30. ožujka 2015. zadarski se trajektni promet seli u luku Gaženica.
Jadrolinijin trajekt Jadrolinijin trajekt

Zadarska Gradska luka jedna je od najprometnijih putničkih luka u Hrvatskoj. Koristi se na brojnim popularnim linijama, među kojima je i najprometnija brodska linija u Hrvatskoj, ona između Zadra i Preka na Ugljanu, na kojoj je lani prevezeno čak 1.645.921 putnika.

Iako putnici vole činjenicu da se stara luka nalazi u samom središtu grada, prošle godine zadarska luka Gaženica prilagođena je trajektnom prometu, sve s ciljem rasterećenja centra od prometa, pogotovo u ljetnim mjesecima. Ipak, preseljenje trajektnog prometa iz Gradske luke u Gaženicu nekoliko se puta odgađalo.

No, čekanju je došao kraj te će od 30. ožujka 2015. sve postojeće trajektne linije koje dotiču Gradsku luku Zadar biti preseljene u Gaženicu. Točnije, radi se o sljedećim linijama:

Plovidbeni redovi i cjenici trajektnih linija ostaju isti kao i prije. Također, brodske i brzobrodske linije i dalje će pristajati u Gradskoj luci.

Kako bi stanovnici Ugljana ipak imali trajektnu poveznicu sa zadarskim središtem grada, uvodi se još jedna linija između Zadra i Preka, koja će u ovom slučaju nositi broj 409. Dakle, od sutra, 30. ožujka 2015. između Preka i Zadra prometovat će dvije trajektne linije:

Posljednja promjena odnosi se na brzobrodsku liniju 9404, koja će ubuduće pristajati i u Brbinju na Dugom otoku, zbog čega će cijeli plovidbeni red doživjeti određene promjene. Detalje možete vidjeti na sljedećoj poveznici:

Gaženica će sa središtem grada biti povezana javnim prijevozom, odnosno autobusnom linijom broj 9. Autobusi staju i na postajama na Poluotoku, a prometuju od 05:50 do 22:50 u smjeru Kolodvor -> Gaženica i od 06:00 do 22:30 u smjeru Gaženica -> Kolodvor.