Objavljeno 10.05.20. 21:05

Željeznički prijevoz u unutarnjem prometu opet se uspostavlja

Željeznički prijevoz opet se uspostavlja od ponedjeljka, 11. svibnja 2020.

Hrvatske željeznice priopćile su da će se od sutra, 11. svibnja 2020. opet uspostaviti redoviti željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu. Vlakovi će voziti prema voznom redu, osim manjeg dijela vlakova koji privremeno ne će voziti. U skladu s time, radnim će danom prometovati 642, subotom 379, a nedjeljom i neradnim danom 288 vlakova.

Međunarodni vlakovi prema Švicarskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Srbiji te pogranični vlakovi prema Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji i dalje ne će voziti.

Također, od 11. svibnja 2020. na dionicama pruga na kojima se izvode radovi privremeno ne voze zamjenski autobusi. Više informacija o radovima na dionicama pruga nalazi se ovdje. Privremeno ne voze ni autobusi na relacijama Zadar - Knin - Zadar, Rijeka - Lupoglav - Rijeka, Virovitica - Banova Jaruga - Virovitica, Našice - Pleternica - Našice i Ploče - Metković - Ploče.

Izmjene u polasku

Zbog radova na pruzi Zaprešić - Zabok vlak 992 (Zagreb GK 14:25 - Kotoriba 18:00) od ponedjeljka do subote polazi iz Zagreb GK u 15:10, a nedjeljom u 14:25.

Izmjene u unutarnjem prometu

Od 11. svibnja privremeno neće voziti određeni broj vlakova u unutarnjem prometu, dio vlakova vozit će nedjeljom i blagdanom, a dio vlakova vozit će na skraćenoj relaciji. Detalje možete pogledati ovdje.

Higijenske mjere

HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u cilju smanjenja rizika od prenošenja koronavirusa, putnicima preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra te korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u vlak kako bi svi sudionici u prijevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri. HŽPP je u vlakove i vagone postavio dozatore s dezinfekcijskim sredstvom te će putnici pri ulasku u vlak dezinficirati ruke.

Također, sukladno preporukama HZJZ-a u vlakove i vagone postavljeni su plakati u cilju edukacije putnika o mjerama za suzbijanje širenja bolesti COVID-19 i preporukama vezanim uz korištenje željezničkog prijevoza, a HŽPP će provoditi mjere vezane uz čišćenje, prozračivanje i dezinfekciju putničkih prostora.