Objavljeno 21.04.12. 19:30

Na talijanske tračnice stiže konkurencija, državne željeznice odgovaraju nezapamćeno niskim cijenama

Jedna od predvodnica u razvoju brzog željezničkog prijevoza na europskom kontinentu, Italija, sljedeće subote dobiva drugog operatera brzih vlakova, čime će Talijanske željeznice dobiti privatnu konkurenciju. Radi se o prijevozniku nazvanom Italo, koji će se putnicima pokušati nametnuti vrhunskom uslugom po pristupačnim cijenama.
Italov vlak; © Italotreno.it Italov vlak; © Italotreno.it

Tako Italovi vlakovi, jednako kao i brzi vlakovi državne Trenitalije, Italijom putuju brzinom do 300 km/h, pa primjerice vožnja od Milana do Rima traje svega 3h i 31min. Italo je tiši od konkurentskih vlakova visokih brzina, nudi nešto više prostora putnicima, a jedna od posebnih pogodnosti je i veća staklena površine na bočnoj strani, što donosi više užitka u promatranju krajolika dok se vozite. Naravno, koliko je to uopće moguće kada se krećete takvim brzinama. Već standardno, putnici mogu koristiti besplatan internetski priključak, a dodatno je tu i pristup televizijskom programu, kao i kino-vagon, gdje se besplatno mogu gledati filmovi.

Vlakovi Italo u vlasništvu su kompanije NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori), čiji dioničari su, među ostalima, Luca di Montezemolo, predsjednik talijanske ikone Ferrarija te Diego Della Vale, vlasnik poznatog talijanskog proizvođača obuće i kožnih proizvoda Tod's. Posebno je zanimljivo da 20 posto udjela drži SNCF, odnosno Francuske državne željeznice.

Cijene su pristupačne, pa je karte moguće kupiti već za 20 eura i to za linije Milano - Bologna, Firenca - Rim i Rim - Napulj. Vožnja na liniji Bologna - Rim može koštati svega 25 eura, a od Milana do Rima 30 eura.

Naravno, dolazak konkurencije doveo je i do reakcije Talijanskih željeznica, koje su ponudile nezapamćeno jeftine karte za najpopularnije linije. Tako je njihovim brzim vlakovima, Frecciarossa/Frecciaargento/Frecciabianco, koji voze brzinom od 200 do 300 km/h, moguće putovati po tzv. MINI cijenama. U sklopu navedene ponude tako za svega devet eura možete putovati na linijama Rim - Firenca, Rim - Milano, Rim - Bari, Rim - Reggio Calabria, Milano - Venecija, ali i na među turistima omiljenoj ruti Rim - Venecija! Još krajem studenog, kada smo vam savjetovali Kako jeftinije putovati Italijom, najjeftinije karte za liniju Rim - Venecija koštale su 29 eura, a za rutu Rim - Milano trebali ste izdvojiti čak 49 eura!

Cijene karata za vlakove Italo mogu se provjeriti na Italotreno.it, a cijene Trenitalijinih karata potražite na Trenitalia.com.

Posjetitelji ove prekrasne zemlje uistinu mogu biti zadovoljni, jer sada imaju širi izbor, brzine vlakova rastu, odnosno vrijeme putovanja se skraćuje, a, u usporedbi s ostalim zapadnoeuropskim zemljama, ionako povoljne cijene dodatno padaju. Ostaje nam za nadati se da ćemo sličan scenarij vidjeti i u ostalim popularnim turističkim odredištima, kao i da će se poneka dionica superbrze željeznice konačno izgraditi i kod nas.