Objavljeno 02.01.15. 19:17

Početak novog razdoblja za Alitaliju: Etihad stekao 49 posto vlasništva

Dugoj agoniji Alitalije došao je kraj te je započelo razdoblje u kojemu će se talijanskog nacionalnog zračnog prijevoznika pokušati postaviti na stabilne temelje.
Alitalijin zrakoplov Alitalijin zrakoplov

Alitalia, talijanski nacionalni zračni prijevoznik, niz je godina stvarao velike gubitke, zbog čega je bio upitan i njen opstanak. Nakon što su postojeći dioničari odustali od dokapitalizacije, rješenje je pronađeno na Bliskom istoku.

Točnije, svojim ulaganjem Alitaliju je spasio Etihad Airways, zračni prijevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je posljednjih godina vrlo aktivan na ulasku u vlasništvo europskih prijevoznika. Tako su značajan udio u vlasništvu, među ostalima, stekli u Air Berlinu, Air Seychellesu i Air Serbiji.

Etihad je Alitaliju dokapitalizirao s 387,5 milijuna eura, čime je stekao 49 posto dionica. To je ujedno i najviši postotak do kojega su mogli ići, s obzirom da pravila Europske unije nalažu da izvaneuropski prijevoznici ne mogu upravljati s više od 49 posto vlasništva u aviokompanijama.

Ugovor između Etihada i Talijana na snagu je stupio jučer, 1. siječnja 2015. Prvi let 'nove' Alitalije obavljen je na relaciji New York (JFK) -> Milano (Malpensa) zrakoplovom Airbus A330. Alitalijin glavni izvršni direktor, Silvano Cassano, u slavljeničkom je govoru najavio pojačavanje linija za Sjevernu i Južnu Ameriku, uvođenje drugih novih odredišta i linija, nabavu novih zrakoplova te ponovno uvođenje letova za Kinu.

Alitaliju očito očekuju bolji dani, a povratak u zelenu zonu, odnosno poslovanje s dobiti, očekuje se već do 2017. godine.