Objavljeno 20.03.15. 10:46

Ryanair demantira sam sebe: nismo odobrili plan o prekoatlantskim letovima

Irski prijevoznik, koji je početkom tjedna britanskim i irskim medijima priopćio da je na sjednici svoje uprave odobrio planove o uvođenju prekoatlantskih letova, sada tvrdi da se radi o nesporazumu.
Ryanairov zrakoplov i Kip slobode u New Yorku Ryanairov zrakoplov i Kip slobode u New Yorku

Planiraju prekoatlantske letove

Kao što smo objavili u srijedu, najveći europski niskotarifni zračni prijevoznik, irski Ryanair, službeno je odobrio planove za uvođenje superjeftinih letova između Europe i SAD-a. Ili je barem tako bio obavijestio britanske i irske medije.

Ne planiraju prekoatlantske letove

Naime, Irci su sada zbog velikog interesa javnosti burzama izdali kratko službeno priopćenje u kojem stoji:

"U svjetlu aktualnih medijskih napisa, uprava Ryanaira želi pojasniti da nije razmatrala ili potvrdila bilo kakav prekoatlantski projekt niti to namjerava učiniti.'

Glavni izvršni direktor Ryanaira, Michael O'Leary, u razgovoru za Financial Times dodatno je pojasnio:

Ryanair je 'za***ao'. 'Bila je to greška u komunikaciji.', rekao je uvijek slikoviti O'Leary u razgovoru za FT. Prema njegovim riječima, zbog Dana sv. Patrika u utorak nitko nije mogao povući priopćenje, a u srijedu i četvrtak bio je na putu te prije sastanka Uprave u četvrtak u Milanu nisu mogli o tome raspravljati.

Iako se sve skupa čini vrlo zbunjujućim, treba imati na umu koliko su Ryanairovi operativci u prošlosti svojim izjavama i najavama spretno privlačili pozornost, pa makar i onu negativnog predznaka. Stoga, ne bi bilo čudno da se ovdje radi o još jednom takvom smišljenom potezu. Dio putnika će biti još skeptičniji prema eventualnim budućim najavama jeftinih prekoatlantskih letova, ali Ryanair je ovime stekao prepoznatljivost i u SAD-u, a to će im svakako biti korisno ako se odluče na letove za Sjevernu Ameriku.

Možda ipak planiraju prekoatlantske letove

Ako mislite da je ovdje priči i planovima o jeftinim prekooceanskim letovima kraj, prevarili ste se. Naime, O'Leary je FT-u potvrdio da Ryanair i dalje želi nastaviti prekoatlantski projekt te će nastaviti razgovore s proizvođačima zrakoplova vezano uz nabavu zrakoplova velikog doleta. No, Uprava nije mogla odobriti projekt, jer bi prekoatlantski letovi uključivali osnivanje odvojenog poduzeća.

Ukratko, nema službene potvrde Uprave, ali će Ryanair i dalje, kao što je činio do sada, čekati priliku za povoljnu kupnju zrakoplova velikog doleta te, ako ih povoljno nabavi, kroz nekoliko godina možda ipak uvesti prekoatlantske letove.

I dok Ryanair odluči bude li ili ne bude krenuo 'preko bare', jedno je sigurno - karte za europske letove i dalje će im biti superpovoljne, a jedna takva akcija upravo traje - kupite karte uz 20 posto popusta i letite na poveznicama s Hrvatskom već od 11,99 eura.

Oznake:
RyanairNew York