Objavljeno 25.08.18. 12:01

Ryanair dodatno umanjuje besplatnu ručnu prtljagu

Irski zračni prijevoznik opet mijenja pravila za ručnu prtljagu.
Ryanairov zrakoplov Ryanairov zrakoplov

Najveći europski niskotarifni zračni prijevoznik, irski Ryanair, opet mijenja svoju politiku ručne prtljage. Naime, Ryanair je do sada imao sustav po kojem se besplatno mogu unijeti dva komada ručne prtljage:

prvi, veći komad ručne prtljage - dimenzija do 55 cm x 40 cm x 20 cm te mase do 10 kg
drugi, manji komad ručne prtljage - dimenzija do 35 x 20 x 20 cm i bez težinskog ograničenja

No, početkom 2018. stiže prva promjena i otada se u Ryanairove kabine besplatno može unijeti samo manji komad ručne prtljage, dok se veći komad stavlja u prostor za predanu prtljagu. Iznimka su ostali putnici koji plate 'priority boarding' te oni i dalje u kabinu mogu unijeti i veći i manji komad ručne prtljage. Cjelokupna Ryanairova pravila za prtljagu možete vidjeti ovdje.

Unatoč takvom razvrstavanju prtljage ovisno o zakupu prioritetnog ukrcaja, oba su komada ručne prtljage bila besplatna za sve putnike. No, sada tomu dolazi kraj te će se od 1. studenog 2018. besplatno moći unijeti samo jedan komad ručne prtljage i to onaj manji - dimenzija do 40 x 20 x 25 cm! Putnici koji zakupe uslugu prioritetnog ukrcaja i dalje će u cijenu imati uključena oba komada ručne prtljage.

Što se sve mijenja?

Usporedba prijašnjih i najavljenih dimenzija otkriva da će manji komad ručne prtljage moći biti nešto veći od trenutačno dopuštenih dimenzija: 40 x 20 x 25 cm umjesto 35 x 20 x 20 cm. Kao i prije, manji komad ručne prtljage morat će stati ispod sjedala u zrakoplovu.

Sadašnje i buduće dimenzije / besplatno ili ne
1
close
2
check
3
close
1: Trenutačne dopuštene dimenzije manjeg komada ručne prtljage (35 x 20 x 20 = 14000 cm3)
2: Buduće dopuštene dimenzije manjeg komada ručne prtljage (40 x 20 x 25 = 20000 cm3)
3: Dopuštene dimenzije većeg komada ručne prtljage - ubuduće će se moći prevesti samo uz nadoplatu (55 x 40 x 20 = 44000 cm3)

Veći komad ručne prtljage bit će moguće prevesti samo uz naplatu, a za to postoje dvije opcije:

Platiti prioritetni ukrcaj, koji trenutačno košta 6-8 eura/funta (točna cijena ovisi o tomu odaberete li prioritetni ukrcaj tijekom ili nakon kupnje karte) i u tu cijenu uključuje jedan manji i jedan veći komad ručne prtljage.
Platiti prijevoz torbe/kofera mase do 10 kg kao predane prtljage. To će koštati 8-10 eura/funta, pri čemu točna cijena također ovisi o tomu odaberete li uslugu tijekom ili nakon kupnje karte.

Iako se zbog niže cijene logičnim čini uvijek odabrati prvu opciju, odnosno prioritetni ukrcaj, to neće uvijek biti moguće. Naime, broj putnika koji mogu koristiti tu uslugu ograničen je otprilike na polovicu ukupnog broja putnika - 95 od 189 - pa nakon eventualnog popunjenja tog broja ostali mogu koristiti jedino drugu opciju ili potpuno zaobići veći komad ručne prtljage i snaći se samo s malim komadom ili, pak, zakupiti redovnu predanu prtljagu mase do 20 kg.

Kada kreće primjena?

Promjene se odnose na sve letove od 1. studenog 2018. te na rezervacije od 1. rujna 2018. nadalje. Zanimljivo, nova se politika ručne prtljage odnosi čak i na putnike koji su već kupili karte za letove od 1. studenog 2018. nadalje, kojima se sada nude sljedeće mogućnosti:

Kupiti prioritetni ukrcaj za 8,00 eura/funta
Kupiti 10-kilogramsku prtljagu za 10,00 eura/funta
Otkazati let i dobiti puni povrat

Zašto se uvode ove promjene?

Ryanair tvrdi da se ovom promjenom želi umanjiti zastoje pri ukrcaju do kojih je dolazilo zbog velikog broja putnika čija bi besplatna ručna prtljaga išla u prostor za predanu prtljagu. Samim time, kako kažu, smanjit će se i kašnjenja.

U svakom slučaju, ubuduće će se na Ryanirovim letovima plaćati ono što je do sada bilo besplatno - komad ručne prtljage dimenzija do 55 cm x 40 cm x 20 cm i mase do 10 kg. Iako se, za sada, radi o relativno maloj nadoplati potrebnoj kako bi se od 1. studenog i dalje mogla prevoziti takva prtljaga, pitanje je hoće li Ryanairov potez izazvati lančanu reakciju, odnosno hoće li i drugi prijevoznici slijediti njihov primjer i uvoditi naplatu za sve osim najmanjih komada ručne prtljage.

Koliko koštaju karte?

Ako želite vidjeti koliko koštaju Ryanairove karte, kao i kolike su cijene drugih zračnih prijevoznika za hrvatske i druge zračne luke, pogledajte naš veliki popis jeftinih letova.

Oznake:
Ryanair