Objavljeno 06.02.14. 19:33

Ryanair objavio poslovne rezultate: siječanj u plusu, kraj godine u minusu

Najveći europski niskotarifni zračni prijevoznik objavio je poslovne rezultate za siječanj 2014. godine te za treće tromjesečje aktualne poslovne godine.
Ryanairovi zrakoplovi Ryanairovi zrakoplovi

Ryanair je danas predstavio rezultate poslovanja za siječanj 2014. godine. Različita poboljšanja koja uvode posljednjih mjeseci očito su urodila plodom te su rezultati bolji od lanjskih u ovo vrijeme.

Broj putnika porastao je s 4,3 milijuna na 4,6 milijuna, što je porast od pet posto. U posljednjih 12 mjeseci (veljača 2013. - siječanj 2014.) broj putnika tako iznosi 81,6 milijuna, što je tri posto više nego u prethodnih 12 mjeseci. Popunjenost zrakoplova u siječnju iznosila je 71 posto, što je na razini lanjskog siječnja.

Spomenimo da je Ryanair prije nekoliko dana objavio i rezultate za treće tromjesečje poslovne godine (1. listopada - 31. prosinca 2013.), tijekom kojeg su zabilježili gubitak od 35 milijuna eura. Istodobno je broj putnika porastao za šest posto te je u tih tri mjeseca Ryanairom letjelo 18 milijuna putnika.

Kao glavni razlog gubitka u tom tromjesečju naveden je pad prosječnih cijena karata od devet posto, što je djelomično nadoknadio porast prihoda od dodatnih usluga, poput rezervacije sjedala i sl. Vodstvo Ryanaira i dalje prognozira snažan rast broja putnika u sljedećim godinama te bi irski prijevoznik tijekom narednih pet godina trebao narasti do broja od 110 milijuna putnika godišnje.