Objavljeno 25.10.13. 12:50

Ryanair počinje provoditi šest točaka za unaprjeđenje svojih usluga

U svijetu zračnog prijevoza promjene se događaju svakodnevno, no jedna stvar bila je prava konstanta - imidž Ryanaira kao prijevoznika kojega za zahtjeve korisnika nije ni najmanje briga. No, od danas će se i to promijeniti.
Ryanairov zrakoplov Ryanairov zrakoplov

Irski Ryanair, vodeći europski niskotarifni zračni prijevoznik, tijekom jeseni je više puta najavljivao određene promjene do kojih će uskoro doći, a konačna potvrda i popis unaprjeđenja stigao je danas.

Radi se o ukupno šest poboljšanja, koja će se uvesti najkasnije do kraja ožujka 2014. godine. Iako se isprva čini da se radi o malim promjenama, zapravo je riječ o 'sitnicama' koje su brojne putnike koštale mnogo novca, a Ryanairu priskrbile imidž jednog od zračnih prijevoznika koji su najneprijateljskije nastrojeni prema svojim putnicima.

U pokušaju privlačenja putnika ne samo niskim cijenama nego i pristojnom uslugom, pokrenuli su inicijativu 'Tell MOL' (MOL su inicijali Ryanairovog glavnog izvršnog direktora Michaela O'Learyja), preko koje su skupljali prijedloge za poboljšanje i komentare putnika na teškoće s kojima se susreću s Ryanairom.

Kao šest aduta u unaprjeđenju usluge odabrani su:

1. Od 1. studenog 2013. s web-stranica Ryanaira miče se tzv. Recaptcha. Radi se o upisivanju određenih riječi koje su vam prikazane na zaslonu kako biste potvrdili da ste stvarni korisnik, a ne računalni robot koji skenira ponudu. No, za razliku od većine drugih web-mjesta, Ryanair 'captchu' prikazuje više puta istim korisnicima ako su pokušali pretraživati više linija ili datuma, što je značajno otežavalo pretragu za idealnim letom.

2. Od 1. studenog 2013. svi koji karte kupe preko Ryanairovih web-stranica imat će 24 sata nakon kupnje karte kako bi ispravili manje greške pri upisivanju podataka o putnicima (npr. greške kod upisa imena i sl.).

3. Od 1. studenog 2013. Ryanairovi letovi između devet sati navečer i osam sati ujutro bit će tzv. 'tihi letovi'. U tim razdobljima neće se koristiti razglas osim za eventualne sigurnosne obavijesti, a svjetla će biti prigušena kako bi putnici mogli lakše zadrijemati.

4. Od 1. prosinca 2013. bit će dopušten besplatan unos drugog komada ručne prtljage, no dopuštena je nešto manja veličina nego za prvi komad. Tako će se kao drugi komad moći nositi prtljaga dimenzija do 35 x 20 x 20 cm, u što npr. ulaze mala ženska ručna torbica ili mala vrećica s predmetima kupljenima u zračnoj luci.

5. Od 1. srpnja 2013. zaboravljivost će koštati manje. Naime, ako zaboravite sa sobom ponijeti ukrcajnu propusnicu ('boarding pass'), umjesto 70 eura ili funta platit ćete 15 eura ili funta, pod uvjetom da ste obavili online-prijavu (check-in). Ako niste obavili online-prijavu i dalje ćete morati platiti 70 eura za prijavu u zračnoj luci.

6. Od 5. siječnja 2014. naknada za prtljagu na šalteru u zračnoj luci bit će snižena sa 60 eura ili funta na 30 eura ili funta. Ako naknadu plaćate na ukrcajnim vratima, umjesto dosadašnjih 60 eura ili funta, platit ćete 50 eura ili funta.

Naravno, kao i do sada, preporučujemo vam da pametnim planiranjem posljednje dvije 'kazne' potpuno izbjegnete, iako su one sada znatno prihvatljivije nego prije. Najveća novost odnosi se na unošenje drugog, manjeg komada ručne prtljage, što će svakako olakšati pakiranje svima koji su zbog pokojeg centimetra ili grama viška morali kod kuće ostavljati predmete koji bi svakako bili vrlo korisni na putovanju. Kako je Ryanair obično 'vodio igru' u uvođenju novih naknada i restriktivnijih pravila, nadajmo se da će i sada pokrenuti novi trend - ovoga puta u suprotnom smjeru!